Oldal kiválasztása

Elolvastam egy könyvet, amelynek a borítóján a „nők kötelező olvasmánya” megfogalmazás szerepelt, és pénzügyi tanácsokat adott arra, miként csökkenthetjük a konyhapénzünk összegét. Egy pénzügyi szakember írta, laza, könnyed stílusban. Igencsak igyekeztem egy-egy oldalon túljutni, mert nehezemre esett több, egymást követő mondatban ugyanazokat a szavakat kibetűzni, olyan kifejezéseket, amelyeket szinonimákkal lehetett volna helyettesíteni.

Már az interneten is létezik szinonima szótár: szinonimaszotar.hu. Gyakran használom én is, mert elég beütni egy-egy szót, és nagyon rövid idő alatt kiadja a rokonértelmű megfelelőjét. Persze nem létezik minden kifejezésre szinonima, de a legtöbb esetben szerencsével járok. Igen sokszor található a szövegekben a „jó”, „nagyon jó” kifejezés, erre például ez az online szótár első körben ezeket a szavakat adja ki: megfelelő, használható, helyes, korrekt, kiváló, remek, nagyszerű, ideális, kedvező, optimális, szuper, kitűnő, kifogástalan, pompás, zsír. A következő szinten az ételekre, majd alatta az emberi viselkedésre vonatkoztatva sorol kifejezéseket, legvégül pedig a szleng szavait találjuk, köztük olyanokat, mint „istenkirály”, „zsírkaraj” vagy „pöpec”.

A felmérések szerint egy átlag magyar ember nagyjából 3-4 000 szót használ a mindennapi kommunikációjában. Egy közepesen képzett, a választékosságra jobban ügyelő 8-9 000-et, azok passzív szókészlete pedig, akik sokat olvasnak, mintegy 15 000-re tehető. Tudom, hogy a napi közlés során nem a szózsonglőrködés az elsődleges, hanem a mondandónk továbbadása, megértetése, mégis arra buzdítok mindenkit, hogy ha többször kell használnunk egy kifejezést, keressük a rokonértelmű megfelelőit. Ne járjunk úgy, mint egy újságíró kollégám, aki egy cikk bevezető mondatában (3 sorban) három alkalommal használta a „több” vagy a „több mint” kifejezést. Persze lehet, hogy éppen ezzel keltette fel az olvasó érdeklődését. ?

%d bloggers like this: