Oldal kiválasztása

Akár így is kezdhetném a levelet, amit a legendás színésznek írnék, és biztosan tennék vesszőt a „szia” után. Ugyanis a köszönéssel megszólítjuk az utána nevén nevezett személyt, tehát kéretik kitenni az írásjelet! Ez ma nagyon-nagyon gyakori probléma a levelezésekben.

A másik, amire e gyorstalpaló bejegyzésben felhívnám a figyelmet a „küldd” helyes használata. Sokszor kérnek tőlünk levélben szívességet ismerőseink, netán a főnökünk: küldd el nekem a …-t. Egy d-vel írva. Már hallom is, hogy: „de jó neked, csak ennyi a problémád!”, igen kérem, szépen kérem, tessék helyesen használni a felszólító módot: küldd el legyen a küld el helyett. Előre is köszönöm.  🙂

Visszatérve a megszólításhoz: én nagyon szeretem használni ezt a formát:
Kedves Richard Gere,
a minap láttam egy filmjét…

Tehát, ha a megszólítás után vesszőt teszünk, akkor kisbetűvel folytatódik a mondat. Ha felkiáltójelet teszünk a megszólítás végére, akkor – mivel új mondat kezdődik – természetesen nagybetűvel kezdjük a következő gondolatot.
Ezek apró dolgok, mégis rendezetté teszik közlésünket.

Jut eszembe, ezer éve nem kaptam kézzel írott levelet. Pedig mennyi kedvesség van ebben a gesztusban! Igen, minden bizonnyal kézzel írt levelet küldenék fent nevezett személynek.

%d bloggers like this: