Oldal kiválasztása

Furulyáznak a levelek, ez éven, trakta, robbanni fog a fertőzés – no és ami még igazán tetszett: kovászosuborka-krémleves. Ezeket a kifejezéseket egy ismert borász elektronikus naplójában – blogjában – olvastam. Múlt heti bejegyzésem nyomán gondolták úgy, hogy az igényesség egyik fokmérője a szövegek helyes mivolta.

A borász által elmesélt történetek, a mindennapok apró jelenetei, örömei, az erdőn-mezőn való barangolások, a fertőzés robbanása miatti aggódás, a tikkasztó hőségben dolgozó szőlős emberek iránti tisztelet, a múlt emlékfoszlányaiból előtűnő processziók és ringlispílek, a kisunoka „tudománya” – mind olyan képet hoz elő az olvasóban, amely által részese lesz az elmondottaknak. Olyan hangulatokat, érzéseket enged megszületni bennünk, amelyek azt sugallják: mindennek megvan a maga rendje, helye az életben. Beszippantottak az írások, remélem, hamarosan megszületik a belőlük összefűzött könyv, hogy másoknak is örömöt hozzon.

Számos eldöntendő kérdést kell feltenni egy-egy ilyen szöveg megszerelésekor. Az csak a feladat egyik része, hogy a helyesírás szempontjából rendben legyen a fogalmazás (pl. miként kell írni helyesen a kovászosuborka-krémlevest), de sokszor el kell tűnődni a szórenden, hogy úgy alakítsam-e át a mondatokat, ahogy azt a magyar nyelv megkívánná. Ugyanis szerintem meg kell hagyni az egyénre jellemző kifejezésmódot, mint ahogy a „kisunoka” szót sem írnám két szóba, pedig úgy lenne helyes, ám így még inkább érződik benne az emberpalánta iránt érzett szeretet. Azon már nem is kell gondolkodni, hogy a sokszor használt rövid mondatokat összekössem-e hosszú, több tagból álló összetett mondatokká, mert egy szőlősgazda, egy borász képéhez nekem jobban passzolnak a kopogós mondatok.

Folytathatnám, hogy mennyi szempontot kell figyelembe venni egy szöveg szerkesztésekor, de nem teszem. Mert nem is ez a fontos, hanem az, ha az író a javított fogalmazást olvasva észre sem veszi a változást, és azt mondja: de hiszen, ezt én írtam! Akkor Szövegszaki szája mosolyra húzódik.

%d bloggers like this: