Oldal kiválasztása

Szerencsére nekünk már nem kell megtapasztalnunk, hogy milyen is fűzőben szaladgálni, mosolyogni, egyáltalán lélegezni, de bizony ősanyáink e gyönyörű alakot formáló ruhadarabba voltak kényszerítve. Valahol olvastam, hogy a tüdőkapacitásuk 40%-át tudták használni a szorítás miatt. Hát, nem irigylem őket.

De azokat sem, akiknek a cím első szavában látott hosszú ékezetes betűkkel gyűlik meg a bajuk, mert olyan betűtípust használnak, amelyben nem léteznek hosszú ű-k és ő-k. Emlékszünk még, ugye, a hosszú ő ékezete helyett a hullámvonalra, amely nem is olyan régen özönlötte el a kiadványokat, hirdetéseket. Sajnos, ma is találkozni ilyennel. Legutóbb egy nagyon szép kivitelű brosúrában láttam és sajnáltam, hogy benne maradt.

Számos esetben terveznek vállalkozásoknak logót, betűkészletet, hogy egyedi legyen a megjelenésük. Ugyan a betűk különlegesek és az Arculati kézikönyvben szabályozzák a használatukat, de több esetben elmarad a magyar hosszú ékezetes betűk egyedi tervezése, és ugyanúgy hiányoznak a kövér betűk is a készletből. Legutóbb olyan egyedi betűkészletet láttam – grafikus munkája -, amelyben a hosszú ékezetes ő-t és ű-t valahonnan más karakterkészletből illesztették be, az eredeti szögletes ő helyett kerek ő került a felhasználható betűk közé. Az írott szövegben ezek szépen meg is látszottak.

Erre is érdemes figyelni, ha valaki arculatot terveztet. Szerintem a grafikus számára ennek egyértelműnek kellene lennie.

%d bloggers like this: