Oldal kiválasztása

– mondta nekem nemrégiben valaki. Egy tanfolyamon voltunk, ahol a hallgatói kézikönyvben észrevettem egy elírást. Az oktató jelezte is, hogy aki gikszert talál, szóljon, mert számára fontos, hogy a szöveg minél pontosabb legyen. Ennek nagyon megörültem, mert tanultam már olyan tananyagból, ahol az elgépelések, a rossz tagolások, a megfogalmazás pontatlansága nagyban hátráltatta a megértést. Sokszor azzal voltunk elfoglalva, hogy értelmezzünk egy-egy szót, mondatot, ezáltal lelassult a tanulás tempója és bosszankodtunk azon, hogy miért erre kell figyelnünk, miért nem a tartalomra.

Nem, nem rossz nekem, hogy meglátom a hibát a szövegben, mert azt gondolom, hogy ha kijavítjuk, az másnak segítség. Érthetőbb, értelmezhetőbb a szöveg, a figyelem nem terelődik el a lényegről. Igenis, egy írás komolyságát, hitelességét nagyban tükrözi a formája, hogy az alkotójának van-e igénye egy olyan szöveg létrehozására, amellyel megvalósul eredeti szándéka: információt közölni, átadni az olvasónak. Az olvasó ugyanis nem lát a gondolatainkba, ő csak a leírt szövegre hagyatkozhat. Ezért az író felelőssége, hogy olyan textust hozzon létre, amely a lehető legteljesebben kiszolgálja az olvasót.

Ja, és szinte minden írásban van hiba! Ami nem olyan nagy baj, a baj a sok hiba. Szerencsére már van, aki megszereli az szövegeket.  😀

%d bloggers like this: